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FIVE BIG IDEAS FOR A BETTER FOOD SYSTEM
UNE PROPOSITION DU RÉSEAU POUR UNE ALIMENTATION DURABLE POUR UNE POLITIQUE ALIMENTAIRE POUR LE CANADA

La capacité et la viabilité de notre système alimentaire pour assurer l’accès à des aliments nutritifs constituent des sujets de préoccupations de plus en plus importants aux yeux des Canadiens, alors qu’un nombre croissant de personnes souffrent d’insécurité alimentaire.

Les mauvaises habitudes alimentaires sont la cause principale de décès au Canada. Si d’une part, le secteur agricole et agroalimentaire offre plus d’emplois aux Canadiens qu’aucun autre secteur de l’économie, d’autre part, plusieurs de ces salariés ne gagnent pas un revenu suffisant pour vivre. Aussi, le système alimentaire est à lui seul responsable de près de 50 % des émissions de gaz à effet de serre produites dans le monde. Par conséquent, il est primordial d’améliorer notre système alimentaire si l’on souhaite s’attaquer à nos problèmes les plus urgents en matière de santé, d’économie et d’environnement.

Malgré l’importance de son système alimentaire, le Canada ne dispose présentement pas d’une politique alimentaire nationale nous permettant de régir les nombreuses sphères reliées à notre alimentation. Entre autres, il n’y a pas de politiques développées concernant la manière dont nos aliments sont acheminés jusqu’à nos assiettes et les moyens de réduire le gaspillage alimentaire qui en découle.  À la place d’une politique nationale, nous avons un ensemble de politiques disparates en matière d’agriculture, de santé, de commerce, d’environnement, de développement social, et ainsi de suite. Pour créer un système alimentaire en mesure de relever les défis actuels, nous devons penser plus globalement à la façon dont notre système alimentaire est régi de la ferme à l’assiette.  Lire la suite.

www.foodsecurecanada.org/fr

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5 hours ago

Today is Family Literacy Day and this year's theme is: Learning in the Great Outdoors 🌱🍓🌳🏵️How perfect! Last fall we celebrated all the ways that farm to school is grounded in land-based learning. We have seen the healthy impacts of outdoor classrooms and we encourage hands-on-learning as part of the school curriculum! bit.ly/34iYnsgHow do YOU learn in the great outdoors?Check out resources and activities with Life Literacy Canada: abclifeliteracy.ca/all-programs/family-literacy-day/@abclifeliteracy #farm2school #landbasedlearning #outdoorclassrooms #handsonlearning ... See MoreSee Less
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2 weeks ago

It has been 5 years since the launch of the Farm to School Canada Grant program. Incredibly, that program has now afforded more than 53,000 students in 133 schools right across Canada an opportunity to feast on healthy local foods at school.One of most important aspects of the grant program continues to be it's FLEXIBILITY, underpinned by the understanding that a cookie cutter approach to school food is NOT going to work in Canada. To close the distance between children, their food and their land, in this vast country with it’s diverse ecosystems and its multicoloured tapestry of people and food culture, the program needs to meet children, schools, and whole communities where they were at. It also needs to be developed, and driven by the community - the school and the local food system community.Today, if you visit any of these schools you will likely see a whole lot more than a salad bar. School greenhouses, gardens, farms, smoke houses, root cellars, kitchens, and/or dining areas are commonplace in recipient schools. And in these places, often the heartbeat of the school, you will likely see dozens of excited children happily digging in.I suppose this is why I am thrilled to see that F2CC and WKF have put out another call for proposals. Up to $10,000 per school is available. If your school has a vision, partners, and a plan, please send in a proposal. Deadline January 31, 2022. www.farmtocafeteriacanada.ca/our-work/farm-to-school-grants/ ... See MoreSee Less
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