Pavillon au Millénaire, La Baie, Québec
2020-2022 (2ème cohorte boursière)

Historique du projet au Millénaire :
Le pavillon Au Millénaire est un projet à saveurs particulières et novatrices du Centre de service scolaire des Rives-du-Saguenay qui a ouvert ses portes en août 2017. On y compte 169 élèves et environ 25 membres du personnel provenant de tout le territoire du Centre de service. Ce pavillon trilingue a pour projet éducatif l’environnement, l’ouverture sur le monde et les technologies. L’entrepreneuriat est son moteur d’opération à travers l’horticulture (sa serre et son jardin) et les ateliers culinaires. Établie dans l’arrondissement de la Baie, la population du quartier est hétérogène. Elle accueille favorablement la serre et la cuisine qui s’ouvre à la communauté. Avec sa belle ouverture, notre école offre différents produits provenant de la serre et de la cuisine.

Notre école à la chance d’avoir une cuisine laboratoire complète étant adaptée aux enfants allant de 5 à 12 ans. Il y a une salle bistro pour la dégustation des recettes, un jardin éducatif, une cour nourricière, une serre 4 saisons ainsi qu’un magasin général dont l’idée première est d’inviter la communauté à s’approvisionner et à s’intégrer au monde scolaire.

Mission

Le projet particulier Au Millénaire a pour mission la réussite de l’élève par le développement du plein potentiel de celui-ci en intégrant le numérique, les ateliers culinaires et l’horticulture par le biais de notre philosophie entrepreneuriale.

Vision

Le Millénaire aspire à l’engagement de ses élèves afin qu’ils soient des citoyens accomplis, responsables et ouverts sur le monde, des élèves qui ont confiance en leur plein potentiel, qui s’impliquent et entreprennent afin de tracer leur propre voie.

Afin d’atteindre nos objectifs, de nombreux projets sont en action dans notre école, que ce soit avec les ateliers d’horticulture, de cuisine ou avec les découvertes alimentaires réalisées grâce à notre comptoir à salade, notre tout nouveau projet! Une dégustation par mois échelonnée sur plusieurs jours est prévue pour tous les élèves et adultes, dans le but de faire découvrir un aliment sous différentes formes.

Voici le lien avec notre histoire :


Fostering a Sense of Belonging, Creativity, Collaboration and Learning Among Students

Pavillon au Millénaire, La Baie, Québec
169 students
2020-2022 (Grant Year 1)

Le Millénaire, a building that is a part of the Médéric-Gravel school, which opened in 2017 and is located in La Baie in the Saguenay – Lac-Saint-Jean region, is committed to educating its 169 students about current environmental and technological issues.

Growing food  and culinary workshops are at the heart of their learning process. From a very young age, the children get their hands dirty through various gardening and cooking workshops. They learn the importance of living  in harmony with their natural environment.

The program is funded by the Farm to School grant  in an effort to bring together students, families and the community around a “food village”.  An upcoming project involves  the introduction  of a free salad bar once or twice a week! All students will have access to the salad bar and will get a chance to taste a variety of healthy, local and environmentally responsible foods.

The produce that the children taste comes mainly from their school’s summer garden, but they also harvest some produce from their four-season greenhouse and from local producers such as Les jardins Baies Lactées.

Discover the launch of the salad bar in video here:

Related Posts

Filter Blog Posts by Tags

F2CC on Facebook

2 days ago

FarmtoCafeteria Canada
# **Les Petite Pousses!****Birchwood Elementary in Saint-Lazare, Québec **started their garden and “Nutritower” program, Les Petite Pousses, after receiving a Farm to School Canada grant in 2020. After sending us an update last year, they also created a beautiful video to share with us what they had accomplished and to hear from the students about why they love their new program!👀 **Watch their video here: **https://www.youtube.com/watch?v=UILuQy2OePs📖 **Read their farm to school story here:** www.farmtocafeteriacanada.ca/2021/09/a-beautiful-garden-to-support-hands-on-learning-and-curricul...Équiterre #farm2school #localfood #schoolfood #schoolgarden #handsonlearning #foodliteracy ... See MoreSee Less
View on Facebook

5 days ago

FarmtoCafeteria Canada
We have posted the last of the videos in the **Teaching the Curriculum through Food** series with Growing Chefs! Ontario!Watch: 1. **[Strategies for Cooking and Preparing Food in the Classroom ](youtu.be/nZWwGIWy03s)**(13 mins) explores strategies for preparing food right in the classroom.1. **[Resource: Working with cooking tools in your classroom ](youtu.be/fDcH2jGEwMM)**(4 mins) explains and demonstrates some of the ways students can gain confidence in using cooking tools.***...and so many more!*** What a great resource for teachers who want to bring #localfood and #foodliteracy into their classrooms. 🙌www.farmtocafeteriacanada.ca/2021/10/teaching-the-curriculum-through-food/#farm2school #schoolfood #handsonlearning ... See MoreSee Less
View on Facebook