fr

Webinaire : La recette-clé pour un approvisionnement alimentaire local dans son école

Animé par Équiterre le 24 février 2021
L’organisme environnemental québécois Équiterre animera le 24 février prochain un webinaire sur l’approvisionnement local en milieu scolaire. 

L’objectif est d’inspirer et d’outiller les écoles primaires et secondaires du Canada pour mettre en place une stratégie d’approvisionnement local dans leur milieu, en présentant les avantages et les clés de succès observées dans plusieurs institutions québécoises. Le webinaire détaillera ainsi les stratégies de démarrage et de pérennisation d’une telle démarche, tout en incluant les défis du contexte sanitaire actuel. Un temps de questions sera accordé au public en fin de présentation.

Le webinaire sera co-animé par Dominique Lacroix, conseillère chez Équiterre qui a conçu, en collaboration avec Aliments du Québec au menu et le ministère de l’Agriculture, des Pêcheries et de l’Alimentation du Québec (MAPAQ), des fiches pratiques visant à développer un approvisionnement alimentaire local et écoresponsable dans les institutions du Québec. Le but de ces fiches est notamment d’inspirer et de mobiliser les institutions du Québec à entreprendre des démarches en matière d’approvisionnement alimentaire local en proposant des marches à suivre détaillées découlant de l’expérience d’institutions pionnières. 

Le webinaire aura lieu le mercredi 24 février de 13h à 14h (heure de l’Est) et se déroulera en français.

Vous pouvez vous inscrire ici!

Un compte-rendu sera disponible à la suite du webinaire.

Pour toute question, contactez Clara Canac à ccanac@equiterre.org.  

Related Posts

Filter Blog Posts by Tags

F2CC on Facebook

6 hours ago

Today is Family Literacy Day and this year's theme is: Learning in the Great Outdoors 🌱🍓🌳🏵️How perfect! Last fall we celebrated all the ways that farm to school is grounded in land-based learning. We have seen the healthy impacts of outdoor classrooms and we encourage hands-on-learning as part of the school curriculum! bit.ly/34iYnsgHow do YOU learn in the great outdoors?Check out resources and activities with Life Literacy Canada: abclifeliteracy.ca/all-programs/family-literacy-day/@abclifeliteracy #farm2school #landbasedlearning #outdoorclassrooms #handsonlearning ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

It has been 5 years since the launch of the Farm to School Canada Grant program. Incredibly, that program has now afforded more than 53,000 students in 133 schools right across Canada an opportunity to feast on healthy local foods at school.One of most important aspects of the grant program continues to be it's FLEXIBILITY, underpinned by the understanding that a cookie cutter approach to school food is NOT going to work in Canada. To close the distance between children, their food and their land, in this vast country with it’s diverse ecosystems and its multicoloured tapestry of people and food culture, the program needs to meet children, schools, and whole communities where they were at. It also needs to be developed, and driven by the community - the school and the local food system community.Today, if you visit any of these schools you will likely see a whole lot more than a salad bar. School greenhouses, gardens, farms, smoke houses, root cellars, kitchens, and/or dining areas are commonplace in recipient schools. And in these places, often the heartbeat of the school, you will likely see dozens of excited children happily digging in.I suppose this is why I am thrilled to see that F2CC and WKF have put out another call for proposals. Up to $10,000 per school is available. If your school has a vision, partners, and a plan, please send in a proposal. Deadline January 31, 2022. www.farmtocafeteriacanada.ca/our-work/farm-to-school-grants/ ... See MoreSee Less
View on Facebook